понедељак, 10. август 2015.

How to deal with school problems?- U poslednje vreme sam pisala dosta veselih (ako mogu tako da kažem) postova, bilo je puno ideja, kao i dosta DIY projekata. Za danas sam spremila jednu malo ozbiljniju temu.

- Svi znamo da se škola ne sastoji samo od časova koji mirno prolaze, vesele dece koja se druže i vole i nastavnika sa osmehom od uva do uva. Kad bolje razmislim, ovo zvuči više kao neka bajka, ili možda početak prvog razreda. Ali niko od nas nije prvi razred, tako da dobro znamo da nam se škola svela na svađe, mržnju, nasilje i nastavnike koji su uvek puni primedbi i kaznenih kontrolnih, za svaki slučaj. Dobro, nađu se tu ponekad i pravi prijatelji i razumni nastavnici, ali slobodno mogu reći da su obe vrste skoro istrebljene.
- Pa, kako se izboriti sa svim tim problemima koji zadaju glavobolje (u najboljem slučaju)? Navešću nekoliko onih koje smatram najvažnijim.

1. Vršnjačko nasilje sve je češća pojava i sve više dece zbog njega ima traume i odbija da odlazi u školu. Otkriću vam nešto stvarno bitno: Obično su takozvani "nasilnici" prave kukavice! Pa zašto onda to rade? Da bi se predstavili kao najjači i sprečili da to neko uradi njima! Sa njima ćete se izboriti veoma lako. Jednostavno im pokažite da to ne utiče na vas i počnite da ih ignorišete. Ne kažem da su svi takvi ali čine otprilike 80%. Pravi problem nastaje kada shvatite da imate posla sa ozbiljnom vrstom nasilja, kada ste fizički maltretirani i kada ostajete bez para ili drugih važnih stvari. Ovo morate ODMAH prijaviti nekom starijem (ako vam se to desilo na odmoru, onda prvom nastavniku koga vidite, a ako je bilo posle škole, onda roditeljima), jer vas oni vole i neće dozvoliti da se to nastavi. Uostalom, oni su jači i od nasilnika vašeg uzrasta, pa će biti dovoljno i samo da se pojave sa vama.


2. Drugi, malo manje ozbiljan, ali ne bezazlen problem, su problematični nastavnici. Da li vam se ponekad čini da vas neki nastavnik jednostavno mrzi, iako mu niste uradili apsolutno ništa? Daje vam loše ocene, čak i kada znate da je bilo za 4 ili 5, stalno vas okrivljuje za sve čak i kada niste krivi. Svakako možete reći roditeljima da porazgovaraju sa njim/njom, ali to obično ne pomogne, jer roditelji nemaju kontrolu nad vašim časovima. Mnogo bolje bi bilo da se obratite nekome iz škole. Ako imate razrednog starešinu, nekog drugog nastavnika ili psihologa kome potpuno verujete, ne ustručavajte se da mu se poverite. On će razgovarati sa problematičnim nastavnikom, a ako ni to ne pomogne, prijaviće ga direktoru.


3. Pored fizičkog maltretiranja postoji i psihičko, koje nekad može mnogo više da te povredi. Ako si malo puniji, jako nizak ili jako visok, druge vere ili nacionalnosti, ili si po nečemu drugačiji od ostalih, deca su obično sklona ismevanju. Ako se završi na pogrdnim rečima pokušaj da ignorišeš i pokažeš kako te to ne dotiče, ali ako to preraste u saplitanje i podmetanje zamki na časovima (recimo ometanje tokom odgovaranja) takođe se moraš obratiti psihologu ili razrednom starešini. Oni veoma lako mogu tu decu da kazne ukorom ili im smanje ocenu iz vladanja, što bi trebalo da bude dovoljno da ih zaustavi.


4. Ova tri problema svodila su se na razne vrste maltretiranja. Sada nešto na šta možda ne pomislite u prvi mah, ali nekoj deci predstavlja ogroman problem. Svi imamo predmete iz kojih ređamo samo petice i idemo na takmičenja, ali i one iz kojih jedva sastavimo kraj sa krajem. Ali nekad jednostavno postoji trenutak kad shvatite da vam je oko njih potrebna pomoć. Kada učite, ne uspevate da shvatite o čemu se radi i niste koncentrisani, a ocene iz tog predmeta su vam sve slabije. Prva stvar koju možete uraditi je da pogledate kada vaš nastavnik drži dopunske časove. Ako vam ne odgovara njegov način predavanja i i dalje vam ne ide dobro, postoje i drugi načini. Sve je više nastavnika koji drže privatne časove, pa se možete raspitati za njih. Pošto živimo u vreme tehnologije, postoji i puno sajtova za pomoć učenicima na internetu. Evo nekoliko: Uči slobodno (matematika i fizika), Super Škola (matematika, fizika i srpski). I još jedan način je da učite taj predmet sa drugaricom/drugom kome on dobro ide. Biće vam zabavnije, a i on može da vam to objasni na način blizak vama :).

- Ja sam iscrpljena :). Baš sam se raspisala i iskreno se nadam da ste imali strpljenja da sve pročitate i da će vam saveti pomoći  ♥.


Sonja, xxx13 коментара:

 1. Jako divan i poucan post,bravo.Saveti ce pomoci ❤


  Novi post ------->lepotaodaleks.blogspot.com

  ОдговориИзбриши
 2. Odličan post! Sigurno će mnogima pomoći, pa cak i meni. ❤

  ОдговориИзбриши
 3. Jako koristan post.Vidi se da si se dosta namučila pisajući ga ali zato je vrhunski napisan.

  Novi post je na mom blogu. :)

  ОдговориИзбриши
 4. Stvarno odličan, koristan i fenomenalno napisan post. Iskreno, više sam za ove postove, nego one šta spakovati u ranac, kojih je na milion. Ovo je neuporedivo važnija tema. :)

  http://anjalittleworldd.blogspot.com/

  ОдговориИзбриши
 5. U pravu si,bas si se raspisala.Dobro raspisala.Ali vredelo je svega toga,ono sto sam ja mogla da napisem o svom postu za nasilje u skoli nije bas dobro islo i sve sam to nekako pozurila nisam ni objasnila,ali tvoj post je genijalan! ☺

  ОдговориИзбриши
 6. Sjajan post. Ja od sajtova koristim Uci slobodno i jos nekoliko na engleskom. Mnogi misle da nasilje u skoli uopste nije bitno i da je to neka glupost, ali grese.

  Novi post---→ http://milicamihaela.blogspot.com/

  ОдговориИзбриши
 7. Predobar post!Hvala za ove sajtove,uzasna sam u matematici:\
  Nasilje u skoli je po meni jedna od najvaznijih tema za ove 'Back to school'postove:)
  teengirlsrbija.blogspot.com

  ОдговориИзбриши